De Zorggroep

In gesprek met Helma Michels

De Zorggroep

In gesprek met Helma Michels

 Kun je kort iets over jezelf en De Zorggroep vertellen?

Ik ben Helma Michels en inmiddels alweer 40 jaar in dienst bij De Zorggroep of een van de voorgangers. Sinds 10 jaar ben ik procesbegeleider vrijwilligers. In deze rol ben ik verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met vrijwilligers, onder andere in Hof te Berkel. Dit gaat van werving tot coaching en budgetbewaking. Mijn focus ligt al mijn werkzame jaren al op het welzijnsgebied. Momenteel zijn er zo’n 2.700 vrijwilligers actief binnen De Zorggroep. Voor dit interview houden we focus op Hof te Berkel, een woonwijk welke grenst aan het centrum van Horst. Het richt zich op mensen met dementie en mensen met een lichamelijke beperking. De woonwijk krijgt een groen karakter.

Wat is de meerwaarde van het vernieuwde Gasthoês voor de Zorggroep?

Hof te Berkel is vanuit de visie 10 jaar geleden gebouwd en ingericht om te wonen. Er zijn destijds weinig gezamenlijke ruimtes of ruimtes om te ontmoeten meegenomen in het bouwplan. Dit is hedendaags een groot gemis. Voor ons kan het vernieuwde Gasthoês daarom van enorm toegevoegde waarde zijn. Om te beginnen ligt het op loopafstand van Hof te Berkel en wordt het rolstoelvriendelijk. Dit geeft de bewoners van Hof te Berkel dus enorm veel bewegingsvrijheid. Ze kunnen vooral met familie of eventueel op eigen houtje ‘’even’’ een kopje koffie gaan drinken in ’t Gasthoês. Men krijgt zo veel meer mogelijkheid om op loopafstand buiten de deur te zijn en iets te ondernemen, maar wel op een ongedwongen manier door het open karakter van ’t Gasthoês.

Daarbij geeft het onze bewoners een stuk gemak. Zo kan er ook eens een groter familiefeest georganiseerd worden of kan men een muziekactiviteit bijwonen. Het kan ertoe bijdragen dat bewoners met familie elkaar vaker kunnen ontmoeten en eigenlijk zien wij ’t Gasthoês als verlengstuk van Hof te Berkel.

‘’Door de rolstoelvriendelijke inrichting geeft het vernieuwde Gasthoês onze bewoners enorm veel bewegingsvrijheid.’’

Wat is het meest krachtige aspect van het vernieuwde Gasthoês?

Het wordt echt een plek voor de bewoners van Horst aan de Maas. De sfeer en inrichting zorgen ervoor dat men durft binnen te lopen. Het wordt in mijn ogen een gastvrije omgeving. Of je nu met een rolstoel, rollator of goed ter been binnen loopt: iedereen is welkom. Daarbij moeten we natuurlijk niet vergeten dat ’t Gasthoês Horst op de kaart zet. Het wordt hét ontmoetingscentrum van Horst.

‘’’T Gasthoês wordt een gastvrije omgeving waar men durft binnen te lopen.’’

Wat maakt het dat De Zorggroep zich thuis kan voelen in het vernieuwde Gasthoês?

Mijn positivisme zit hem voornamelijk in het ontmoeten van andere mensen. Daarnaast is de centrale hal ook al een vorm van gastvrijheid. We hoeven geen trappen meer op en er zijn geen fysieke beperkingen. Je kunt vervolgens op een ongedwongen manier ergens gaan zitten, zonder dat er teveel regeltjes aan verbonden zijn. Het echte ‘’thuis voelen’’ zal vervolgens waargemaakt moeten worden door aandacht voor de mens. Een vriendelijke begroeting en het gevoel krijgen dat je welkom bent gaat écht het verschil maken.

‘’Een vriendelijke begroeting en warm welkom gaan écht het verschil maken.’’

Helma Michiels

Een duik in de historie

’t Gasthoes deed lange tijd dienst als ziekenhuis, een gebouw waar vele Horstenaren herinneringen aan hebben. Jan Jorna – een leerling van architect Pierre Cuijpers – heeft het gebouw ontworpen. Het is in 1901 geopend als ‘Liefdesgesticht Horst’, een ziekenhuis met kapel. De uit 1937 daterende kapel is ontworpen door J. Franssen. Het gebouw deed lange tijd dienst als ziekenhuis maar is later omgebouwd en in gebruik genomen als multicultureel centrum ’t Gasthoes. Het gebouw kent vele karakteristieke elementen, welke ook na de verbouwing nadrukkelijk aanwezig zullen blijven. 

Cultuur verdient een podium

Het nieuwe Gasthoês wordt naast een sociaal cultureel centrum voor muziek en cultuur ook de huiskamer voor Horst aan de Maas. Een 'herberg' waar inwoners en verenigingen elkaar ontmoeten en samenwerking actief wordt gestimuleerd. De open structuur van het gebouw en de mix van functies zorgen ervoor dat er de hele dag reuring in en om het Gasthoês is.

Meer informatie over de mogelijkheden in ’t Gasthoês?