De definitieve opleverdatum van ’t Gasthoês is vastgesteld. Maart 2021 wordt het gebouw en het buitengebeuren opgeleverd.  De gebruikers van ’t Gasthoês nemen op 1 mei 2021 hun intrek in het compleet gerenoveerde gebouw.  Een renovatie waarbij het gebouw uit 1900 maximaal verduurzaamd is maar wel zijn karakteristieke elementen behoudt.


De planning is in de afgelopen periode bijgesteld als gevolg van een aantal weloverwogen keuzes ter verbetering van het gebouw. Verbeteringen op basis van duurzaamheidsambities in combinatie met noodzakelijke aanpassingen ten gevolge van de storm en waterschade in 2019. De stormschade maakte expliciet zichtbaar dat het gebouw in een slechte conditie was en extra (constructieve) maatregelen meer dan gewenst waren. Zo is bijvoorbeeld een heel groot deel van het dak geheel vernieuwd, zijn constructies aangepakt, houten vloeren vervangen in betonnen dekken en zijn alle ramen vervangen. Zaken die een  grote  impact hebben  op de oorspronkelijke planning, omdat er steeds weer nieuwe en weloverwogen keuzes gemaakt moesten worden. Alles moest passen binnen voorwaarden op basis van duurzaamheid en  financiën. Aanpassingen die zeer positief van invloed zijn op de toekomstige exploitatie van ‘t Gasthoês én die bijdragen aan comfort voor de vele verenigingen die hun thuis krijgen in ‘t Gasthoês. Wethouder Han Geurts: ‘Er staat dadelijk een gebouw uit 1900 dat volledig aan de eisen van de huidige tijd voldoet, maar daarnaast blijft het historische en markante karakter behouden. Bij elke keuze die gemaakt is hebben we vooral afgewogen wat de impact is voor de toekomstige gebruikers. Want voor hun doen we het.  ’t Gasthoês wordt het thuis voor vele van onze verenigingen, een ‘herberg’ waar inwoners en verenigingen elkaar ontmoeten en met elkaar gaan samenwerken.”

 

Gasthoêsplein
Als de deuren van ’t Gasthoês mei 2021 openen is ook de omgeving van ‘t Gasthoês helemaal gereed. De werkzaamheden aan het buitengebied zijn opnieuw afgestemd op de planning van het gebouw. In de maanden juni tot september maakt de buitenaannemer even plaats voor het bouwtechnische werk aan het gebouw. Voor het deel dat nu al klaar is, zal tussentijds wel het groen worden aangeplant. Na september wordt de rest van het werk weer hervat.