Na een uitgebreide werving- en selectieprocedure is Janneke Rijksen afgelopen week door de gemeente Horst aan de Maas aangesteld om de beheerorganisatie voor het vernieuwde Gasthoês op te zetten. Janneke gaat er als interim-directrice voor zorgen dat aan alle voorwaarden wordt voldaan voor een krachtige organisatie. De juiste mensen op de juiste plaats, die ervoor gaan zorgen dat cultuur in Horst aan de Maas gaat floreren.

Janneke is 1 juli gestart met haar werkzaamheden voor ‘t Gasthoês. Ze is vanaf nu hét aanspreekpunt en gezicht voor de organisatie van het nieuwe Gasthoês. Zij gaat ervoor zorgen dat er een goede link gelegd wordt met het regionale culturele veld en het netwerk binnen de samenleving van Horst aan de Maas. Ze gaat de organisatie op poten zetten en het culturele concept inbedden. Janneke gaat het totaalconcept implementeren, waarbij Herberg de Troost het stokje overdraagt om zo alle ruimte te geven aan Janneke. Janneke onderhoudt dus nauw contact met de gebruikers van ’t Gasthoês en de kopgroep (een groep van vaste gebruikers). Daarnaast blijft ook het contact met de gemeente nauw, die het eerste aanspreekpunt blijft voor de verbouwing van ‘t Gasthoês.

Tijdspad

Deze zomer zal Janneke, buiten haar vakantie, zich voornamelijk bezighouden met het inlezen en het analyseren van alle stukken over ’t Gasthoês. Het kennismaken met alle belanghebbenden rondom ’t Gasthoês staat daarnaast hoog in haar prioriteitenlijst. De maanden augustus tot en met december staan met name in het teken van het opstellen van een voorstel voor een beheersorganisatie met daarin onder andere de huur en/of gebruikersovereenkomst. Ongeveer tussen januari en juni 2020 zal de inrichting van de beleidsorganisatie en stichting ’t Gasthoês plaatsvinden. In deze periode zal Janneke zich richten op zowel de inrichting van de organisatie (werving- en selectie en personeelszaken etc.), als de feitelijke inrichting van ’t Gasthoês. Het streven is om in juli en augustus van het volgend jaar te gaan proefdraaien om vervolgens in september 2020 het vernieuwde Gasthoês te openen.

“Ik geniet ervan om voorwaarden te creëren voor een gezonde exploitatie waarbij cultuur centraal staat”

Over Janneke

Janneke is momenteel senior projectmanager bij een management- en bedrijfskundig adviesbureau, dat actief is op het gebied van sport, recreatie, cultuur, zorg en welzijn. Met bijna achttien jaar ervaring in project- en procesmanagement heeft de interim-directrice haar sporen ruimschoots verdiend binnen deze sector. Een vergelijkbaar project dat Janneke mede heeft ontwikkeld is het Cultureel Centrum Don Bosco in Heel. Van 2013 tot 2016 stond zij aan het roer van de organisatie die het
cultureel centrum geheel opnieuw heeft gestructureerd. Daarnaast heeft Janneke bijgedragen aan een strategisch businessplan voor de toekomst en advies voor het beheer en exploitatie voor het vernieuwde cultureel centrum. “Ik geniet ervan om voorwaarden te creëren voor een gezonde exploitatie waarbij cultuur centraal staat”, aldus Janneke.

“Ik hoop een ‘thuis’ te creëren voor iedereen die bij ons binnen komt”

De interim-directrice noemt ’t Gasthoês een van oudsher prachtige en unieke locatie en streeft ernaar samen met de gebruikers, de gemeente en andere belanghebbenden een gezonde exploitatie te ontwikkelen. Janneke: “Ik ben me er terdege van bewust dat ’t Gasthoês de laatste tijd negatief in het nieuws is geweest, aan mij de taak om dit om te zetten naar iets positiefs. Ik hoop een ‘thuis’ te creëren voor iedereen die bij ons binnenkomt. Ondanks dat ikzelf Brabantse ben, voel ik mij al jaren thuis in het Limburgse land. Ik kijk ernaar uit om voor ’t Gasthoês aan de slag te gaan!”