Bob Noten Uitvaartbegeleiding

In gesprek met Bob Noten

Bob Noten Uitvaartbegeleiding

In gesprek met Bob Noten

 Kun je kort iets over jezelf en Uitvaartbegeleiding vertellen?

Mijn naam is Bob Noten en ik ben eigenaar van Bob Noten uitvaartbegeleiding. Wij zijn gevestigd in Grubbenvorst, Velden en onze nieuwste locatie gaat openen in het vernieuwde Gasthoês in Horst. Ik haal zelf nog steeds de meeste voldoening uit het begeleiden van uitvaarten, vandaar dat ik zelf veel aanwezig ben aan de voorkant van het bedrijf.

Naast het begeleiden van uitvaarten geef ik ook lezingen over mijn vak op bijvoorbeeld middelbare scholen. Ik vind het namelijk enorm interessant om te onderzoeken hoe verschillende generaties over de dood denken. Deze nieuwe kennis gebruik ik om de uitvaarten nóg persoonlijker te maken.

‘’Het vernieuwde Gasthoês biedt veel mogelijkheden, waardoor wij onze uitvaarten nóg persoonlijker kunnen maken.’’

Vanwaar de keuze om ruimte te huren in het vernieuwde Gasthoês?

Al jaren terug, toen de plannen voor het nieuwe Gasthoês nog in de kinderschoenen stonden, werd ik gevraagd of met mijn onderneming gebruik wilde maken van het nieuwe Gasthoês. Voor ons staat leven ook in het teken van dood en wij proberen om dit onderwerp zo bespreekbaar mogelijk te maken. Dit past natuurlijk erg mooi bij het nieuwe en levendige Gasthoês. Deze twee werelden worden zo op een natuurlijke manier meer bij elkaar gebracht en daarom hebben wij gekozen om in te trekken in het nieuwe Gasthoês.

Daarnaast biedt ’t Gasthoês veel mogelijkheden voor ons; van intieme kleine sfeervolle ruimtes tot de grote theaterzaal. Zelfs in de theaterzaal kunnen we de uitvaart enorm persoonlijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een compleet lichtplan met kleuren en effecten naar eigen voorkeur. Ook blijven de ruimtes 24 uur geopend voor familie. Kortom, deze nieuwe locatie biedt ons enorm veel bewegingsvrijheid en door de vele mogelijkheden kunnen we écht met iemand meedenken over de invulling van de uitvaart.

Wat is het meest krachtige aspect van het vernieuwde Gasthoês?

De nieuwe open inrichting heeft enorme potentie om kruisbestuiving op gang te brengen. Natuurlijk heeft het allemaal zijn tijd nodig en moeten mensen wennen aan de nieuwe omgeving, maar de open ruimtes zorgen voor meer verbinding. Hierdoor komen verschillende disciplines eenvoudig met elkaar in contact. Ik hoop echt dat men elkaar gaat versterken en de samenwerking gaat opzoeken. Ik zal hier zeker mijn bijdrage aan leveren door het voortouw te nemen.

‘’De nieuwe open inrichting heeft enorme potentie om verschillende disciplines samen te brengen.’’

Wat is de meerwaarde van het vernieuwde Gasthoês voor jullie?

Een aantal zaken zoals de bewegingsvrijheid qua ruimtes zijn hierboven al benoemd. We hopen met deze locatie ook dat we in Horst wat meer voeten aan de grond krijgen en zo meer uitvaarten mogen doen.

Daarbij wordt de lijn tussen leven en dood dunner gemaakt met onze intrek in dit nieuwe pand. Men verplaatst zich makkelijk van de rouwkamer naar een openbare ruimte, waardoor het allemaal wat luchtiger wordt. Je kunt elkaar ontmoeten, praten met mensen en bijvoorbeeld met de kinderen even naar de bibliotheek. Er kan gewoon heel veel! Niet te vergeten natuurlijk dat dit geen verplichting is, want men kan ook in rust en stilte via een andere uitgang de rouwkamer verlaten. Wij horen bij ’t Gasthoês, maar wel afgezonderd.

’’T Gasthoês wordt een magneet waar men naar toe trekt om te leren, te ontmoeten en vooral ook waar men zich thuis voelt.’’

Wat betekent het vernieuwde Gasthoês voor de ontplooiing van creativiteit en cultuur in Horst aan de Maas?

Allereerst denk ik dat we zo onze verenigingen behouden en verenigingen met elkaar worden verweven in het nieuwe gebouw. ’t Gasthoês is één centraal punt waar iedereen samenkomt en vervolgens kan gaan samenwerken vanuit de kernen. Zo kan het nieuwe gebouw een soort van magneet worden waar men naar toe trekt om te leren, te ontmoeten en vooral ook om zich thuis te voelen. Kortom, een cultureel centrum in het hart van Horst waar je thuis kunt komen.

Bob Noten

Een duik in de historie

’t Gasthoes deed lange tijd dienst als ziekenhuis, een gebouw waar vele Horstenaren herinneringen aan hebben. Jan Jorna – een leerling van architect Pierre Cuijpers – heeft het gebouw ontworpen. Het is in 1901 geopend als ‘Liefdesgesticht Horst’, een ziekenhuis met kapel. De uit 1937 daterende kapel is ontworpen door J. Franssen. Het gebouw deed lange tijd dienst als ziekenhuis maar is later omgebouwd en in gebruik genomen als multicultureel centrum ’t Gasthoes. Het gebouw kent vele karakteristieke elementen, welke ook na de verbouwing nadrukkelijk aanwezig zullen blijven. 

Cultuur verdient een podium

Het nieuwe Gasthoês wordt naast een sociaal cultureel centrum voor muziek en cultuur ook de huiskamer voor Horst aan de Maas. Een 'herberg' waar inwoners en verenigingen elkaar ontmoeten en samenwerking actief wordt gestimuleerd. De open structuur van het gebouw en de mix van functies zorgen ervoor dat er de hele dag reuring in en om het Gasthoês is.

Meer informatie over de mogelijkheden in ’t Gasthoês?